Vrijwilligersvergoeding naast een uitkering. Hoe zit dat?

Vrijwilligerswerk naast een WW-uitkering

Wilt u naast uw WW-uitkering vrijwilligerswerk gaan doen, dan moet u dat altijd melden bij uw uitkeringsinstantie. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat u beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt..
U mag een onkostenvergoeding krijgen voor vrijwilligerswerk naast uw WW-uitkering. Bij een vaste vergoeding mag u maximaal €45,00 ontvangen. Ook mag u uw reiskosten vergoed krijgen. Krijgt u meer vergoed, dan hebt u volgens UWV inkomsten. Geef deze inkomsten op bij UWV. Dat doet u via uw werkbriefje. De kans bestaat dat UWV uw uitkering vervolgens aanpast.
Voor de vaste onkostenvergoeding geldt een maximum. U mag maximaal €150,00 per maand en maximaal €1500,00 per jaar vergoed krijgen.

Vrijwilligerswerk naast een WWB-uitkering
U kunt in principe vrijwilligerswerk doen naast uw WWB-uitkering. Meld het wel even bij de gemeente. Vraag ook naar eventuele andere regels die uw gemeente voor vrijwilligerswerk heeft.
De hoogte van uw uitkering verandert niet als de vergoeding voor het vrijwilligerswerk maximaal €95,00 per maand is en maximaal €764,00 per jaar. Als het gaat om vrijwilligerswerk dat de gemeente noodzakelijk vindt voor uw re-integratie, dan verandert de hoogte van uw uitkering niet als de vrijwilligersvergoeding niet hoger is dan €150,00 per maand en €1500,00 per jaar.

Vrijwilligerswerk naast een WAO-uitkering
U kunt in principe vrijwilligerswerk doen naast uw WAO-uitkering. Wel moet u dit even melden bij het UWV. Doet u vrijwilligerswerk buiten de gebruikelijke arbeidstijden (09.00-17.00 uur), dan hoeft u dat niet te melden. U mag uw kansen op een betaalde baan niet verkleinen door vrijwilligerswerk te doen.
U mag een onkostenvergoeding krijgen voor vrijwilligerswerk naast uw WAO-uitkering. Voor de vaste onkostenvergoeding geldt een maximum. U mag maximaal €150,00 per maand en maximaal €1500,00 per jaar vergoed krijgen.

Kan ik vrijstelling van sollicitatie aanvragen als ik vrijwilligerswerk doe?
Dat kan alleen wanneer:
- u een WW- of WGA-uitkering heeft;
- u langer dan een jaar werkloos bent;
- u gemiddeld twintig uur per week besteedt aan vrijwilligerswerk;
- u geen salaris ontvangt voor dit vrijwilligerswerk;
- u niet in een re-integratietraject zit;
- u uw kansen op werk vergroot door uw vrijwilligerswerk.

Overleg het bovenstaande altijd met de uitkerende instantie